неділю, 15 травня 2016 р.

Майстер на всі часи ( до 125 річчя з дня народження М.О.Булгакова)

...В литературе вся моя жизнь. Ничем иным я  быть не могу, я могу быть одним - писателем.                                                                                                  М. О. Булгаков












15 травня 2016 року виповнюється 125 років від дня народження Михайла Опанасовича Булгакова (1891-1940) - російського прозаїка, драматурга, сатирика, представника напряму «магічного реалізму», автора творів: «Нотатки на манжетах» (1923), «Фатальні яйця» (1925), «Дияволіада» (1925), «Нотатки юного лікаря» (1925-1926), «Біла гвардія» (1925-1927), «Життя пана де Мольєра» (1932-1933), «Майстер і Маргарита» (1928-1940).

Народився майбутній письменник 15 травня 1891 р. у Києві, в сім’ї професора Київської духовної академії. Там минули дитячі та юнацькі роки, які мали чимале значення у становленні письменника. Навчався Михайло у Першій київській гімназії, потім - на медичному факультеті Київського університету.
У 1915 р. Михайло Булгаков вступив у свій перший шлюб - з Тетяною Лаппа.
Після закінчення медичного факультету Київського університету, влітку 1916 р., Булгаков розпочав роботу в госпіталях Червоного Хреста на Південно-Західному фронті. Потім його призвали на військову службу і перевели у Смоленську губернію. Враження від тих літ, сповнених напруженої щоденної праці, втілились у циклі з восьми оповідань «Записки юного лікаря» (1925-1927).
У березні 1918 р. Булгаков повернувся до рідного Києва. У серпні 1919 р., після вступу в Київ військ Денікіна, Михайла мобілізували до білої армії і відправили на Північний Кавказ військовим лікарем. У тривожні роки громадянської війни Булгаков зробив свій остаточний вибір – полишив професію лікаря і цілком віддався літературній праці.
Восени 1921 р. Михайло Опанасович перебрався до Москви і залишився у цьому місті назавжди. Перші роки перебування у столиці молодої радянської держави були складними для письменника. Аби вижити, він брався до будь-якої роботи: був і секретарем Головполітпросвіту, куди влаштувався за допомогою Н. Крупської, і конферансьє у маленькому театрі на окраїні міста… У 1924 р. він познайомився з Любов'ю Євгенівною Білозерською, яка незабаром стала його другою дружиною.
Талант Булгакова розвивався стрімко і виявлявся у різних жанрах літератури. В 1925 р. виходить збірка сатиричних оповідань «Дияволіада», а також публікується повість «Фатальні яйця», оповідання «Сталеве горло» (перше з циклу «Записки юного лікаря»). Письменник працює над сатиричною повістю «Собаче серце» (написана 1925, перша публікація 1987р.), п'єсами «Біла гвардія» та «Зойкина квартира».
У 1925 р. у журналі «Росія» були надруковані дві частини роману Булгакова «Біла гвардія». Поштовхом для написання твору стала втрата матері. В основу роману покладено реальні історичні події 1918-1919 рр.
Пізніше на основі роману Булгаков написав п’єсу «Дні Турбіних» (1926). Завдяки їй ім’я Булгакова стало відомим широкому загалу. У 1926 р. п'єса «Дні Турбіних» ставиться у МХАТі. У 1927 р. Михайло Опанасович завершує драму «Біг».
У 1928 р. М. Булгаков їде з дружиною на Кавказ, де відвідує Тифліс, Батумі, Зелений Мис, Владикавказ, Гудермес. У Москві цього ж року проходить прем'єра його п'єси «Багряний острів». У письменника виникає задум роману, пізніше названого «Майстер і Маргарита», також він починає роботу над п'єсою про Мольєра («Кабала святош»).
       У 1929 р. Михайло Булгаков знайомиться з Оленою Сергіївною Шиловською, майбутньою третьою дружиною.
У 1930 р. твори Булгакова перестають друкуватися, п'єси вилучаються з репертуару театрів. Заборонені до постановки п'єси «Біг», «Зойкина квартира», «Багряний острів», «Дні Турбіних» знімають з репертуару.
Все це примусило письменника звернутися до можновладців. Булгаков написав «Лист до уряду», в якому просив або надати можливість працювати, або дозволити йому виїхати за кордон. Через деякий час йому надали можливість працювати режисером МХАТу.
У 1934 р. письменник завершив перший повний варіант роману «Майстер і Маргарита», прочитавши який, поетеса А. Ахматова сказала про автора: «Він геній». Роман «Майстер і Маргарита» приніс Булгакову світове визнання.
З 1936 р. М. Булгаков працював у Великому театрі як лібретист і перекладач. У 1936 р. відбулася прем'єра булгаковського «Мольєра» в МХАТі. У 1937 р. драматург працював над лібретто «Мінін і Пожарський» та «Петро I».
У 1939 р. Михайло Опанасович закінчив п’єсу про молоді роки Сталіна «Батум», яку мали намір поставити у МХАТі до 60-річчя вождя. Але п’єсу заборонили.
Це призвело до нового загострення тяжкої недуги нирок. Стан здоров'я Булгакова різко погіршився. Незважаючи на це письменник диктує Олені Сергіївні останні варіанти роману «Майстер і Маргарита». 10 березня 1940 р. Михайло Опанасович Булгаков помер.









Немає коментарів:

Дописати коментар