середу, 28 серпня 2019 р.

270 років з Дня народження Йоганна Вольфганга фон Гете

Сьогодні, 28 серпня, виповнилося 270 років з дня народження відомого німецькогопоета, прозаїка, мислителя Йоганна Вольфганга фон Гете. 
Познайомитися з життям  та творчою спадщиною модна за посиланням


Цікаві факти про Гете
Гете народився дуже хворобливою дитиною. Тому, з самого дитинства, він намагався вести здоровий спосіб життя. Він повністю відмовився від усіх шкідливих звичок і вперто займався спортом. До речі, Гете зовсім не міг терпіти дим, від нього у поета і філософа були проблеми зі сном і жахливі головні болі.
Гете не тільки багато і добре писав про любов. Поет і сам був героєм коханцем. У свій час він, вже, будучи в похилому віці, зробив пропозицію дівчині, якій тоді було всього 20 років. Сам він ласкаво називав її "донечка". Незважаючи на все це, він отримав відмову. До речі, Гете вів листування з Беттіни фон Арнім, яка була молодша за нього на 36 років. Але через деякий час все припинилося, тому що молода дівчина посварилася з дружиною поета.

Гете захоплювався квітами, особливо фіалками. І не просто любив, а навіть займався їх розведенням, і, до речі, вельми оригінальним способом. Поет, виходячи на будь-яку прогулянку, брав пакетик з насінням з кишеню. Кожен раз, коли він бачив підходяще місце, він висипав це саме насіння. І навіть зараз, все ще є квіти, посаджені самим Гете. І передмістя Веймара досі прикрашені "квітами Гете".

Найвідоміші твори Гете
Клавіго (1774)
Страждання юного Вертера (1774)
Іфігенія в Тавриді (1779–1788)
Торквато Тассо (1780–1789)
Лісовий цар (1782)
Егмонт (1788)
Досвід про метаморфозу рослин (1790)
Рейнеке-лис [de] (1792)
Герман і Доротея (1794)
Фауст (1774–1832)

Немає коментарів:

Дописати коментар